چای ممتاز نیز یکی از انواع چایی های با کیفیت و مرغوب شمال کشور که بعد از چای سرگل در رده ی دوم قرار دارد. این چای حاوی برگهای بالایی و پایینی بوتهی چای میباشد که از نظر اندازه کمی بزرگتر بوده است. برداشت این نوع چای نیز در فصل بهار صورت می گیرد. چای خالص ممتاز مقدار تلخی و گس بودن کم تری نسبت به چای سرگل دارد و ملایمتر است. این محصول به دلیل کیفیت طعم ملایم و قیمت مناسبتر دارای بیشترین فروش و پرطرفدارترین نوع چای در بین انواع چایی هاست.
نکته: این نوع از چای را بهتر است به مدت ۱۵ الی 20 دقیقه دم بگذارید.
چای سیاه شکسته، یکی دیگر از انواع چای ایرانی است. برای تولید چای شکسته از برگهای قسمت بالایی بوتۀ چای استفاده میکنند و برگهای بزرگ را بعد از چیده شدن از ساقه جدا کرده و خرد میکنند. و همین ریزتر بودن برگها سبب زود دم کشیده شدن چای می شود. این چای در صورتی که در فصل بهار برداشت شده باشد عطر و طعم بسیار خوبی داشته و به آن چای شکسته ممتاز هم میگویند و اگر در تابستان برداشت شود، عطر کمتری خواهد داشت و طعم آن نیز دارای تلخی بیشتری است.
این چای، دارای بیشترین سهم از تولید هر کارخانه چایسازی هست. این چای ملایم، مطبوع و به دلیل صرفه اقتصادی یک چای خوب جهت مصرف روزمره برشمرده می شود.
چای قلم یکی دیگر از انواع چایهای ایرانی است که در بازار چای ایران یکی ازمحصولات پرطرفدار است. این نوع چای از برگهای پایین گیاه چای همراه با ساقه آن تشکیل شده و دارای کیفیت بالایی هم است. این نوع چای که در سه فصل بهار،تابستان و پاییزبه دست میآید از قیمت مناسب و ارزانی نیز برخوردار است.
این چای درشت تر از سایر چای ها هست و طعم تند و تلخی بیشتری دارد و برای کسانی که دوستدار طعم گس و تند چای هستند مناسب است. چای در سه فصل بهار، تابستان و پاییز برداشت می شود.
نکته: این نوع چای را بهتر است بین 15 تا 20 دقیقه دم بگذارید.
یکی دیگر از انواع چای، باروتی نام دارد. چای باروتی به وسیلۀ خرده های چای تهیه می شود و یکی از پر فروش ترین چایهای موجود در بازار ایران هستند. چای باروتی شبیه چای شکسته است ولی دارای اندازه ریزتر و برگهای خردتری میباشد. چای باروتی به شکل سر مورچه است و انواع مختلفی از جمله باروتی درشت، باروتی گرانولی و باروتی ضعیف دارد.
این چای به سرعت دم میکشد و زود رنگ می دهد و به همین دلیل در اغلب چای های کیسه ای از آن استفاده می شود.
چای خاکه نیز از دیگر انواع چای است و دلیل نام گذاری آن این است که بعد از فراوری و تفکیک برگ ها مقداری برگ بسیار ریز پودر شده از چای باقی می ماند که به آن خاک چای می گویند. این چای دارای ظاهر ریز و پودری است. از این چای نیز به دلیل زودد رنگ دادن در چای های کیسه ای استفاده می شود.