زمان مطالعه: 3 دقیقه

معرفی قهوه یزدی

تاریخچه قهوه یزدی

قهوه یزدی نوعی قهوه سنتی و بومی در شهر یزد است که به جهت استفاده از هل، گلاب و نبات در تولید آن و همچنین مدت زمان پخت طولانی دارای طعم بسیار خوشمزه و دلچسبی است و با توجه به اسناد و مدارک شفاهی که از زمان تولید قهوه یزدی موجود، قدمت تولید این نوع از قهوه به دوره قاجار می‌رسد.سابقه قهوه یزدی به دوران قاجار و حتی پیش از آن باز می‌گردد. این نوشیدنی در یزد به عنوان یک نوشیدنی سنتی و نمادی از فرهنگ و آداب این شهر شناخته می‌شود. 
ما در این مطلب به معرفی قهوه یزدی خواهیم پرداخت. جهت آشنایی با این محصول خوش طعم و دلچسب با ما همراه باشید.

قدمت قهوه یزدی بر مبنای مدارک شفاهی و منابع تاریخی به زمان‌های بسیار دور برمی‌گردد. برخی از منابع، تاریخچه آن را به دوره قبل از ورود چای به ایران، نسبت می‌دهند؛ در حالی که به گفته برخی از منابع دیگر، قدمت تهیه و دم کردن این نوع خاص از قهوه در یزد به دوره حکومت قاجار برمی‌گردد.

پس از کشف قهوه در اتیوپی، این نوشیدنی، راه خود را به عربستان، یمن، ایران و دیگر کشورهای همسایه باز کرد. روش تهیه قهوه در کشور عربی به این صورت بود که عرب‌ها، دانه‌های قهوه را با ادویه‌های مختلف از جمله زنجبیل، دارچین و هل بوداده می‌کردند و آن را بدون افزودن شکر، به‌صورت تلخ می‌نوشیدند.

قهوه دقیقا با همین طرز تهیه به ایران و شهر یزد، وارد شد و پس از آن بود که مردم یزد، با اعمال تغییرات و افزودن شکر، نبات و هل، آن را تبدیل به یک نوشیدنی محلی و مطابق سلیقه خود کردند.

مردم یزد بر این باور بودند که طبع قهوه سرد است. به همین دلیل، آن‌ها دانه‌های قهوه را در ظرفی شبیه به تابه بوداده می‌کردند؛ اما با این روش، قهوه مغزپخت نمی‌شد.

برای همین، یزدی‌ها قهوه بوداده را برای مدت زمانی طولانی همراه با گلاب، نبات و هل می‌جوشاندند و در نهایت، به‌علت نبود آسیاب مخصوص دانه‌های قهوه در گذشته، نوشیدنی را از صافی عبور می‌دادند و سپس سرو می‌کردند.

ساکنان فلات مرکزی ایران در مراسم ختم، برای بزرگداشت از دست رفتگان خود، این نوع خاص از قهوه را سرو می‌کردند. یزدی‌ها نیز این رسم را زنده نگه داشتند و به همین دلیل است که امروز، همه ما قهوه یزدی را به‌عنوان اثر ثبت شده ملی می‌شناسیم.

ثبت قهوه یزدی در فهرست آثار ملی کشور

قهوه یزدی، نمونه بومی‌سازی شده یک نوشیدنی غیر ایرانی و قدیمی است و از این نظر، تعامل‌های فرهنگی مردم یزد را به ما نشان می‌دهد؛ مردمانی که با تغییر یک ماده غذایی جدید، یک نوشیدنی جدید را طبق میل و ذائقه خود، خلق کردند. قهوه یزدی در تیر ماه سال ۱۳۹۸ در اجلاس سراسری میراث ناملموس کشور به ثبت ملی رسید.

قهوه غلیظ و گس یزدی با طعم شیرین و عطر هل در فنجان‌های کوچک در مراسم مراسم مذهبی در یزد سرو می‌شود. اگر در ماه محرم به شهر یزد سفر کردید، حتما این نوشیدنی را امتحان کنید تا طعم اصیل و فوق‌العاده آن در ذهن شما نقش ببندد.

قهوه یزدی

ترکیبات قهوه یزدی

این نوشیدنی کم نظیر از قهوه ترک ، هل ، گل محمدی ، نبات یزدی ، زعفران تشکیل شده است.

طرز تهیه قهوه یزدی

طرز تهیه:
1. آماده‌سازی قهوه:

قهوه با درجه آسیاب ریز (مانند قهوه ترک) تهیه می‌شود. 

2. دم کردن قهوه:

قهوه را در قوری مسی یا دولچه ریخته و روی حرارت ملایم قرار می‌دهند.

 

3. افزودن مواد:
پس از جوش آمدن قهوه، هل، گلاب و نبات به آن اضافه می‌شود.

4. 
دم کردن طولانی:

قهوه برای مدت طولانی (معمولاً حدود یک ساعت) دم می‌کشد تا طعم و عطر آن به خوبی آزاد شود. 

5. سرو:

قهوه یزدی در فنجان‌های کوچک و معمولاً به همراه کیک یزدی سرو می‌شود. 

نکات مهم:
  • استفاده از زغال قیچ (نوعی زغال خاص) در حین دم کردن، یکی از ویژگی‌های سنتی تهیه قهوه یزدی است.
  • قهوه یزدی معمولاً در مراسم مذهبی و عزاداری‌ها به عزاداران تعارف می‌شود.
  • این قهوه به دلیل استفاده از ادویه‌های معطر و گلاب، دارای طبعی گرم است و به عنوان یک نوشیدنی آرامش‌بخش شناخته می‌شود. 

4 دیدگاه. پیغام بگذارید

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
keyboard_arrow_up